Enige officiële dealer van Westfalia campers
Eigen werkplaats, magazijn en showroom
4 jaar garantie + onderhoud op elke nieuwe Westfalia Ford Nugget
Harselaarseweg 36,
3771 MB Barneveld

Historie

Jaren 50

De geschiedenis van Westfalia begint in 1951 met een speciaal verzoek van een in Duitsland gestationeerde Britse officier. Zijn bestelling was simpel: een Volkswagen Transporter met meubilair, een “Camping Box”. De “Camping Box” moet op de juiste manier in het voertuig worden geïnstalleerd en geschikt zijn als slaapkamer, woonkamer en werkruimte. De Volkswagen Transporter kreeg een ​​dubbele deur tussen de B- en C-stijlen. Het interieur werd voorzien van variabele meubels en decoraties achter de voorstoelen. Inclusief raamgordijnen passend bij het ruitpatroon van het interieur. Een slaapbank, klaptafel, zitbank, jaloeziedeurkast en dressoir maakten het interieur compleet. Het resultaat was zo succesvol dat de “Camping Box” al snel in massaproductie werd genomen. Een veelzijdige vakantiebus, een “hotel op wielen” – de Volkswagen California.

Jaren 60

In 1962 wordt voor het eerst een Volkswagen bus met meubeloppervlakken van lichtgekleurde kunststof vervaardigd, de naam van het voertuig is gebaseerd op een Volkswagen-bus: Westfalia SO 34. De Westfalia SO 34 werd in groten getale verscheept en was het eerste voertuig met meubels met witte en grijze kunststof oppervlakken in plaats van houtfineeroppervlakken. De SO 42 is ook succesvol in de VS, maar mist nog steeds het pop-up dak typerend voor Westfalia. De uitrusting bestaat uit binnenbekleding, een opbergbox op het dak, koelbox met watertank, handpomp en zijklaptafel, kledingkast met spiegel, nog een extra opbergbox met stoffering en klaptafel. De innovatieve pop-up daken, die iets later gemeengoed werden, geven meer ruimte in de “keuken” van de bus. Een comfortabele stahoogte en meer bewegingsruimte is het resultaat. De door Westfalia omgebouwde voertuigen brengen meer vrijheid en onafhankelijkheid: “Home is where you park it”.

1970er

In 1976 ontwierp Westfalia de eerste ontwerpen voor een baanbrekende camper. Het zou vernoemd worden naar de grootste ontdekkingsreiziger van de 18e eeuw: James Cook. Een jaar later was het zover: de Mercedes-Benz “James Cook” werd gepresenteerd. Een combinatie van veiligheid, comfort inclusief een natte cel. De “James Cook” is tot op de dag van vandaag een symbool van comfortabel en avontuurlijk reizen. De “Sven Hedin”, eveneens geproduceerd in 1977, is de eerste camper met een douche, warmwatersysteem en een speciaal hoog dak op basis van de nieuwe Volkswagen LT. De doorbraak voor Westfalia begon met deze twee succesvolle modellen. De productie van de Volkswagen Joker startte in 1978. Voor veel kampeerders werd het een multifunctionele camper voor de dagelijkse ritten. Een succesvolle camper: in tien jaar tijd zijn hier 70.000 exemplaren van verkocht.

Jaren 80

Het succesvolle model van deze jaren is duidelijk de Joker van Volkswagen, vervaardigd in verschillende varianten op basis van de Volkswagen T3. In 1981 werd de VW Joker voor het eerst geproduceerd met een aerodynamisch kunststof hoog dak en een panoramisch raam aan de voorzijde. Met de toevoeging van de Ford-fabriek in 1985 als verdere partner, wordt nu ook de “Ford Nugget” aangeboden. Het is een compacte camper. De samenwerking met Ford is echter niet nieuw voor Westfalia, al in de jaren 70 waren er onder de namen Chiemsee en Wannsee voorzieningen voor bestelwagens met het Ford-embleem op de radiatorgrille.

1990er

In de jaren 1990 – 1998 begint de productie van de modellen Volkswagen California, de Mercedes Vito Marco Polo, Vito F, BMW Multi Trailer en de bouw van de Columbus. Een serie nieuwe campers voor avontuurlijke campervakanties. In 1994 vierde Westfalia haar 150-jarig bedrijfsjubileum. Met een speciaal model: de Highway, een limited edition camper (500 stuks geproduceerd), met een complete California Coach uitrusting. In 1996 rolde voor het eerst een op Mercedes gebaseerde Marco Polo van de lopende band en een jaar later volgde de eerste Vito F. Daimler. Chrysler neemt een belang van 49 procent in het nieuwe bedrijf. Westfalia Automotive houdt zich bezig met trekhaken, de Westfalia Trailer Group houdt zich bezig met de productie van auto- en paardentrailers. De jaren negentig werden echter meer gekenmerkt door economische ups en downs.

2000 – 2010

Campers zijn populair, in 2001 wordt een nieuw productierecord gevestigd: de 500.000ste camper rolt van de lopende band bij Westfalia GmbH. DaimlerChrysler AG vergroot zijn belang in Westfalia, Van Conversion wordt een 100 procent dochteronderneming van het bedrijf uit Stuttgart. Het fundamentele zakelijke beleid van Westfalia blijft echter hetzelfde. Opel stapt in als vierde partner voor Westfalia Van Conversion. Ze vervolledigen het aanbod van bekende partners voor Westfalia en bieden ook nieuwe kansen. In 2003 werd het “Marco Polo”-gamma op basis van de Mercedes “Viano” uitgebreid.

Volkswagen besluit zijn eigen Volkswagen California te produceren in een nieuwe fabriek in Hannover. De ontwikkeling van de Amerikaanse markt begint in 2004 met de levering van de eerste James Cook onder het merk “Dodge Sprinter Westfalia” aan de VS. De gerenommeerde fabrikant “Airstream” wordt aangetrokken als verkooppartner. De eerste “James Cook” op basis van de nieuwe Sprinter verliet de fabriek in Rheda-Wiedenbrück in 2006. In hetzelfde jaar presenteerde Westfalia op de Caravan Salon voor het eerst het Big Nugget-prototype met lange wielbasis op Ford-basis. In 2007 werd het overgenomen door Aurelius AG. Daarnaast wordt er een nieuwe editie van de Sven Hedin geproduceerd op basis van de nieuwe Crafter. Wereldpremière van de WestVan op de Caravan Motor und Touristik in Stuttgart. In 2009 stapte de legendarische Westfalia Sven Hedin over naar de basis van de Mercedes-Benz Sprinter. De marktintroductie van de Opel Vivaro L2 begint in hetzelfde jaar en biedt meer ruimte. In 2009 bouwde Westfalia, als toonaangevende bouwer van bestelwagens, ook voor het eerst Fiat-voertuigen. De Michelangelo op basis van Fiat Scudo wordt gepresenteerd. In het volgende jaar, 2010, presenteerde Westfalia de Multimobil op basis van Fiat Scudo, waarmee het modellengamma werd uitgebreid.

2010 – heden

In 2011 wordt Westfalia overgenomen door de Rapido Group. De consistente markt- en klantgerichtheid (voor iedere camperwens een Westfalia camper) komt in de volgende jaren tot uiting met modellen als de Amundsen, de Columbus, de Jules Verne en de Kepler. Club Joker en Club Joker City op de Volskwagen T5 zetten de succesvolle geschiedenis van Volkswagen campers voort. Met de start van het camperseizoen 2015/2016 start de productie van de Jules Verne- en Kepler-modellen in Westfalia France in Benet. In 2017 wordt de nieuwe Westfalia-locatie in Gotha in gebruik genomen. Op de dealerconferentie 2017 wordt de nieuwe Sven Hedin gepresenteerd op basis van de Volkswagen Crafter. Op de Caravan Salon 2019 presenteert Westfalia de nieuwe James Cook-serie, voor het eerst met drie dakvarianten: als klassieker met het originele hoge dak, als James Cook AD met uitzetdak en als James Cook HD met GVK hoog dak. De nieuwe fabriek van Westfalia France in Benet wordt in december 2019 ingehuldigd. De modellen Jules Verne en Kepler worden hier nog steeds geproduceerd.

2020

Ondanks de coronapandemie blijft Westfalia in de Gotha-fabriek doorproduceren. Op de Caravan Salon 2020 presenteert Westfalia tal van innovaties in de Columbus 540, zoals het optionele elektrische hoogdak, een perfect geïntegreerde zonnecel (ontwikkeld in samenwerking met het Fraunhofer Instituut) met een vermogen van meer dan 350 watt en het optionele Westfalia “Panoramadak”.

2021

Het Volkswagen Campercentrum Amersfoort heeft al vanaf het begin Westfalia campers in haar portfolio gevoerd. In december 2021 is een tweede vestiging geopend “het Westfalia Campercentrum” in Barneveld. Officieel Westfalia Mobil dealer en geautoriseerd Ford Campers dealer. Samen goed voor meer dan 20 jaar ervaring.

Service & Onderhoud
Onderhoud
Voor vele veilige kilometers
Schadeherstel
Snel en efficient
Zomer- & winterbandenwissel
Het bandenhotel
Motoroptimalisatie
DSG & TDI tuning
Garantie
Met zekerheid op pad
Blog categorieën
Adres & Contact

Bezoekadres
Westfalia Campercentrum
Harselaarseweg 36
3771 MB Barneveld

T: 0342 – 489 710
E: info@westfaliacampercentrum.com

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!