Enige officiële dealer van Westfalia campers
Eigen werkplaats, magazijn en showroom
4 jaar garantie + onderhoud op elke nieuwe Westfalia Ford Nugget
Harselaarseweg 36,
3771 MB Barneveld
Terug

Hoe werkt de airconditioning van uw Westfalia Camper?

20 maart 2023 / Kennis & advies

Uw airco in de camper heeft u waarschijnlijk het hele jaar aan staan. Hoe werkt een airconditioning systeem? Hoe houd je het in goede conditie en waar moet je op letten? U leest het in deze blog.

Een airconditioning werkt in grote lijnen als volgt: de airco produceert zelf geen koude lucht, maar koelt lucht af door er warmte aan te onttrekken. Dat gaat via het verdampen van een vloeistof. Daar is warmte voor nodig en die warmte onttrekt de airco aan lucht uit de directe omgeving. Gekoelde lucht wordt vervolgens in het interieur van uw camper geblazen. Het airconditioning systeem in uw Volkswagen California is een gesloten systeem, met een compressor, een verdamper, een condensor en een ventilator als belangrijkste onderdelen.

Hoe werkt het airco-systeem?
De compressor pompt het koudemiddel in het aircosysteem rond. De condensor perst het gasvormige koudemiddel samen, zodat druk en temperatuur stijgen. Deze condensor is een warmtewisselaar en koelt de koelvloeistof af waardoor het condenseert en vloeibaar wordt. Dit vloeibare koudemiddel gaat naar de verdamper, waar het door verdamping weer verandert in gas. Verdamping onttrekt warmte aan de omgeving, waardoor de verdamper zeer snel afkoelt. De ventilator trekt buitenlucht aan en voert dat langs de verdamper. Deze gekoelde lucht wordt in de passagiersruimte geblazen. Het koudemiddel stroomt als gas weer naar de compressor, waarna het proces zich herhaalt.

Hoe weet u of de airco goed werkt?
Dat is voor u vaak lastig te bepalen. Een airco kan de temperatuur in uw auto meestal ongeveer zes tot zeven graden koeler krijgen dan die van de buitenlucht. Wordt dat zeker niet meer gehaald, dan is er mogelijk iets aan de hand. De verdamper kan stuk zijn, maar ook de condensor of ventilator. Een lekkage van koelmiddel in het systeem kan door het Volkswagen Campercentrum vrij eenvoudig worden opgespoord.

Vieze geur door airconditioning?
Condensvorming is de meest gehoorde oorzaak voor problemen met de airconditioning. Als warme lucht in de verdamper snel afkoelt, blijven er waterdruppels achter. Deze zijn een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels, die vervuiling achterlaten. Die kan tot vieze geurtjes leiden en heeft een potentieel infectiegevaar. U voorkomt dat grotendeels door de airco tien minuten voor aankomst uit te zetten. En door regelmatig de werking van de airco te laten checken, bij een onderhoudsbeurt bijvoorbeeld.

Zet ik de airco uit in de wintermaanden?
Nee. Het aircosysteem droogt namelijk ook de lucht. Het filtert de vocht in de lucht en helpt zo beslagen ramen te voorkomen. Bovendien creëert u met het uitzetten van de airco condens op de verdamper. Oorzaak is de warmte van de motor die de koude buitenlucht opwarmt. Condens en het vocht blijven daar hangen en zijn een broedplaats van schimmels en bacteriën. Als u na een lange tijd rijden zonder airco deze aanzet, blaast u dus de nodige infectiegevaren de auto in. Laat de airconditioning dus gewoon aanstaan in de winter. Dat beïnvloedt de verwarming in de camper niet, maar zorgt er wel voor dat de verdamper blijft werken, de lucht er goed doorheen stroomt en de lucht in uw camper gezond blijft.

Tips voor uw airconditioning
Houd uw airconditioning het gehele jaar aan. Wilt u toch zonder airco rijden? Schakel het aircosysteem elke maand een aantal minuten in, zodat het systeem optimaal blijft werken. Dat gaat vervuiling tegen voorkomt verlies van koudemiddel en verlengt de levensduur van het systeem.

Is het erg warm buiten? Zet bij het instappen de airco niet meteen vol aan op de koudste stand. Open eerst ramen en portieren voor een eerste natuurlijke ventilatie. Na het instappen kan het slim zijn om de eerste minuten de interne recirculatie in te schakelen. Het interieur koelt dan sneller af. Vergeet deze daarna niet uit te zetten, het systeem vraagt toevoer van buitenlucht.

Laat uitstroomopeningen liefst naar boven wijzen, voor een gelijkmatige verdeling van de luchtstroom. Dus niet naar uw gezicht. Op die manier bereikt de koelte iedere passagier. U weet: warme lucht stijgt en ook daarom al is het verstandig de openingen naar boven te richten. Dat koelt het snelste. Voorkom achterstallig onderhoud aan uw airco. U wilt onderweg naar mooie bestemmingen in Europa niet onaangenaam verrast worden en het is niet goed voor uw gezondheid.

Wat is Climatronic?
De meest eenvoudige airco-systemen worden handmatig bediend en blazen continu lucht naar binnen van een ingestelde temperatuur, ongeacht hoe koud of hoe warm het in de auto wordt. Climatronic is een volautomatische airconditioning, en werkt met temperatuursensoren binnen en buiten de auto. Het systeem zorgt er automatisch voor dat de ingestelde temperaturen (gescheiden voor passagier en bestuurder) behaald en behouden wordt. Ook wordt vocht uit de lucht gehaald, zodat ramen minder snel beslaan en er een prettig leefklimaat ontstaat.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!