Enige officiële dealer van Westfalia campers
Eigen werkplaats, magazijn en showroom
4 jaar garantie + onderhoud op elke nieuwe Westfalia Ford Nugget
Harselaarseweg 36,
3771 MB Barneveld
Terug

Onderhoud en reinigen van uw camper is allesbepalend

18 september 2022 / Onderhoud tips

Een goed onderhouden camper heeft vele voordelen. Allereerst: het voelt heerlijk. Maar alles blijft ook langer goed werken en de restwaarde van de camper blijft (nog beter) op niveau. Alles begint bij het tijdig door ons laten uitvoeren van de onderhoudsbeurten, keuringen en eventuele reparaties. Maar u kunt zelf ook goed bijdragen aan het onderhoud en reinigen Zowel aan het exterieur als aan het interieur. Daarvoor vindt u hier een aantal praktische tips. Heeft u geen tijd/zin om het zelf te doen? U kunt ook deze werkzaamheden bij ons onderbrengen en dit bijvoorbeeld combineren met een onderhoudsbeurt of reparatie. De kosten ervan zullen u waarschijnlijk meevallen.

Exterieur
Bij een jonge camper volstaat regelmatig reinigen van de lak. Zo voorkomt u dat het vuil erin trekt en zich moeilijk laat verwijderen. Werk uitsluitend met kwalitatieve reinigingsmaterialen, niet met huishoudelijke agressieve ontvetters. De laatsten kunnen ramen, rubbers, lakken en kitten aantasten. Was uw camper het liefst met de hand, met een uitschuifbare, zachte wasborstel, met veel water en speciale campershampoo, bij voorkeur waarin ook een beschermende wax is verwerkt. Gebruik geen hogedrukreiniger of zet deze op een zachte stand. Bij wat oudere campers kan de lak zijn originele kleur wat verliezen. U kunt dan de lak reinigen, polijsten en waxen. Dit is niet gemakkelijk en wie op zeker speelt, laat dit beter door ons doen. Desgewenst wordt de lak en polyester nog van een extra beschermende laag voorzien. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.  

Velgen hebben het zwaar te verduren. Een stoepschade ontstaat snel en de velgen vervuilen sterk door het remslijpsel. Reinigen kunt u zelf regelmatig doen met een kwalitatieve velgenreiniger. Cosmetische schades kunnen wij in veel gevallen voor u herstellen.

Raam en deurrubbers: verouderde rubbers zijn vaak grijs en aangetast door vuil. Kapotte rubbers kunnen bovendien lekkages veroorzaken die weer voor roest en luchtjes zorgen. Er zijn speciale reinigers waarmee u aan de slag kunt. Smeer de rubbers daarna in met zuurvrije vaseline, talkpoeder of speciale rubber-spray, zodat de deuren ook bij vorst gewoon opengaan. Doe dit elk kwartaal, dan zullen de rubbers niet snel uitdrogen of worden stukgetrokken. 

Voor teer- en harsvervuiling zijn er speciale reinigers op de markt. Werk met geduld en laat het even inwerken. Poets niet met kracht, dan wrijft u krassen in de lak.

Zonnepaneel: neem deze mee in de reiniging, voor een optimale werking. Reinig liefst met een speciale cleaner en gebruik ook hier nooit een hogedrukreiniger.

Interieur
Ook voor het interieur geldt: regelmatig alles reinigen en uitzuigen, zodat vuil en luchtjes geen kans krijgen om te beklijven. De bekleding van wat oudere of intensief gebruikte campers kunt u reinigen, shamponeren, repareren, verzegelen en zo nodig een geurbehandeling geven. Ook dit nemen we u graag uit handen. Wees voorzichtig met het reinigen van kunststof ramen, deze zijn gevoeliger voor agressieve schoonmaakmiddelen. Voor navigatieschermpjes zijn speciale reinigingsmiddelen en zachte doeken verkrijgbaar. 

Watertanks: leeg en desinfecteer deze meteen als u van een vakantie terugkomt, ook de waterleidingen. Doe dat ook met de eventuele natte cel en de WC cassette. Reinig ook (keuken)kastjes en de koelkast, laat de deur ervan openstaan zodat deze kan drogen.

Sloten en deurscharnieren: smeer deze af en toe in.

Matrassen hebben vaak een hoes die u kunt laten stomen. Vergeet niet dat u elke nacht een halve liter water transpireert die het matras moet verwerken. Niet reinigen geeft de huismijt mooie kansen en bezorgt u veel ongemak. Ventilatie is het sleutelwoord.  

Wilt u het liever professioneel door ons laten doen? Vraag ons gerust om een prijsopgave via werkplaatsreceptie@westfaliacampercentrum.com. U kunt het vaak combineren met een onderhoudsbeurt of reparatie.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!