Enige officiële dealer van Westfalia campers
Eigen werkplaats, magazijn en showroom
4 jaar garantie + onderhoud op elke nieuwe Westfalia Ford Nugget
Harselaarseweg 36,
3771 MB Barneveld
Terug

Onderzoek ABN AMRO: Nederlandse camping steeds populairder in meivakantie

29 mei 2024 / Algemeen

Kamperen in Nederland zit in de lift. Vooral de voorjaarsmaanden laten al jaren een flinke groei zien in het aantal overnachtingen op Nederlandse campings. ABN AMRO analyseerde een aantal trendrapporten, waaronder die van het CBS en Booking Experts en kwam tot de conclusie dat het aantal overnachtingen in de meivakantie in vijf jaar bijna is verdubbeld. De groei is relatief nog groter onder de verblijfsrecreatie in een camper.

Er zijn verschillende verklaringen voor die groei in de meivakantie. Een van de redenen is dat basisscholen Koningsdag en Hemelvaart of Hemelvaart en Pinksteren aan elkaar plakken met twee weken meivakantie. Voor eigenaren van een tent, caravan of camper een mooie aanleiding voor een generale repetitie richting de zomervakantie of een geschikt moment om buiten de drukte van de zomer op vakantie te gaan. De tarieven op campings zijn in de voorjaarsmaanden ook beduidend lager dan in de zomer.

Klimaat

Een andere reden is klimaatverandering. Mensen die de afgelopen jaren in het buitenland te maken hebben gekregen met de gevolgen van extreem weer, kiezen steeds vaker voor meer gematigde weersomstandigheden. Dat zie je niet alleen bij Nederlandse kampeerders. De cijfers laten zien dat ook buitenlandse toeristen de Nederlandse campings in het voorjaar steeds beter weten te vinden. En natuurlijk kan het eind april nog fris zijn en kan je overvallen worden door een bui. Toch verkiezen mensen dat boven het risico op vuistdikke hagelstenen, modderlawines door overmatige regenval of bosbranden door extreme droogte.

Vaker en langer

De verdubbeling van het aantal campingovernachtingen in de meivakantie ten opzichte van 2019 past in de trend dat mensen vaker en ook langer op vakantie gaan. De stijging in de kampeersector is over het gehele jaar te zien, maar de maanden april en mei springen er vooral uit. Dat wil niet zeggen dat de zomervakantie wordt verruild voor de meivakantie. Wel is de trend dat in plaats van een lange zomervakantie van drie of vier weken, steeds meer mensen kiezen voor een paar weken in april en mei en dan nog twee of drie weken in de zomer. De kosten voor een meivakantie zijn een stuk lager, waardoor je met hetzelfde budget meer vakantie krijgt.

Luxe en natuur

Een eerdere publicatie van ABN AMRO liet al zien dat Nederlandse campings inspelen op de groeiende behoefte aan luxe en natuur. We zien dat terug in het kwalitatieve aanbod van campings, maar ook in de toenemende populariteit van luxe campers. In het eerste kwartaal van 2024 is het aantal nieuwe campers dat in Nederland werd verkocht met 6,4% gestegen ten opzichte van 2023 (bron KCI). Inmiddels telt ons land meer dan 600.000 caravans en campers en dat aantal groeit nog steeds.

Veiligheid voorop

Net als een auto heeft ook een camper regelmatig deskundig onderhoud nodig. Dat is in eerste instantie omwille van de veiligheid van uzelf en uw passagiers, en daarnaast voor uw medeweggebruikers. Natuurlijk wilt op uw bestemming ook zorgeloos kunnen genieten van uw camper. Dat kan als het interieur en alle installaties in goede conditie verkeren. Bij Westfalia kunt u terecht voor een controle van uw camper op 17 punten. Na die controle weet u zeker dat u fluitend op vakantie kunt. Of dat nou in het voorjaar is of op een ander moment in het jaar.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact met ons op.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!