Enige officiële dealer van Westfalia campers
Eigen werkplaats, magazijn en showroom
4 jaar garantie + onderhoud op elke nieuwe Westfalia Ford Nugget
Harselaarseweg 36,
3771 MB Barneveld
Terug

Wanneer is mijn camper overbeladen? En wat zijn de risico’s ervan?

22 maart 2022 / Eropuit Kennis & advies

Elk jaar worden er weer campers van de weg gehaald vanwege overbelading. Mensen zijn zich meestal van geen kwaad bewust. Toch is het hun verantwoordelijkheid om zich te houden aan de toegestane maximum massa van de camper. Met een B-rijbewijs is dat 3.500 kg (voertuig + belading). Met een C-rijbewijs mag dat een zwaardere, maar niet overbeladen camper zijn. Waarom is overbeladen echt onverstandig? Hoe voorkomt u het? U leest het in dit blog.

Op de achterkant van het kentekenpasje (of check rdw.nl) van uw camper staat het maximale toegestane gewicht van uw camper. Dat is het gewicht van de camper plus het gewicht van de toegevoegde accessoires, de bagage en de personen. Stel op uw pasje staat 3.500 kg en u wordt u aangehouden met 3.700 kg. Dan bent u in overtreding. Ook als u een C-rijbewijs heeft. U riskeert dan een boete van minimaal 150 tot zelfs 500 euro, afhankelijk van de graad van overbelading. Krijgt u pas een boete vanaf 10% overbelading? Nee, ook bij een geringe overschrijding heeft u de boete van 150 euro meestal al te pakken. Maar er spelen veel belangrijkere zaken dan alleen de boete…

Overbeladen creëert onveilige situaties
Naast de strafbaarheid is uw veiligheid natuurlijk het meest belangrijk. Een te zware camper heeft een minder goede wegligging, hogere belasting en verbruik, en een langere remweg. Natuurlijk zijn deze effecten bij geringe overbelading te verwaarlozen. Toch kan de politie besluiten dat u niet verder mag rijden. U moet dan het gewicht verminderen. U kunt dan natuurlijk een passagier achterlaten 😊. Maar in de praktijk wordt eerder afstand gedaan van bagage, en ook dat is meer dan vervelend.

Verzekering en aansprakelijkheid
Stel u krijgt een ongeval dat te wijten is aan het overgewicht van uw camper. U kunt dan strafrechtelijk worden vervolgd en uw verzekering dekt mogelijk de schade niet (check uw polisvoorwaarden). Ook de eventuele afsleepkosten van uw camper zijn dan niet gedekt. Alle reden om ervoor te zorgen dat u dit niet kan overkomen. In ernstige gevallen kan men zelf uw rijbewijs invorderen.

Wat mag ik met een C-rijbewijs?
Met een C-rijbewijs (ook wel vrachtwagenrijbewijs genoemd) mag u campers besturen met een maximaal toegestaan gewicht van meer dan 3.500 kg. Maar let op: bij overbelading zit u altijd fout, ook met dit rijbewijs. Dus mag uw camper maximaal 3.500 kg wegen en dat blijkt onderweg 3.700 kg te zijn, dan redt uw C-rijbewijs u niet van de gevolgen.

Hoe voorkomt u overbelading?
Allereerst: check wat uw camper weegt en wat het maximale gewicht mag zijn. Neem daarbij ook het gewicht mee van gemonteerde accessoires. U weet dan hoeveel kilo’s bagage u nog mag toevoegen, inclusief het gewicht van de passagiers. Bezoek voor vertrek een weegbrug, die zijn er vele, ook in uw buurt. Dan heeft u onderweg alle zekerheid.

Less is more! Wat neemt u vooral niet mee?
Ervaren camperaars weten hoe het werkt: die hebben na vele tochten uitgevonden wat niet mee hoeft onderweg en wat dus gewicht bespaart. Tip: check uw bagage na een vakantie op spullen die u niet heeft gebruikt. Dat geeft een goed inzicht. Vaak koopt u onderweg nog leuke spullen en die ruimte wilt u in gewicht ook nog hebben. Uit ervaring zijn boeken te vervangen door e-readers of luisterboeken en kunnen zware fietsen of e-bikes worden vervangen door lichtere versies of door elektrische stepjes. Ook extra tenten en porta potti’s zijn vaak overbodig. Kleding is gemakkelijk te minderen en kan onderweg worden gewassen. Verder: check uw servies eens op gewicht, BBQ sets die nauwelijks gebruikt worden en ook zware gereedschapskisten en kisten vol boodschappen zijn vaak onnodig.

Lege watertanks
Veel mensen rijden met volle watertanks en hebben dus onnodig extra gewicht. Daar vindt u dus een gemakkelijke eerste gewichtsbesparing! Als laatste nog een tip van een van onze klanten: flink afvallen voordat u op vakantie gaat 😊. Zo kan een ieder de keuze maken die hem of haar past.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!