Enige officiële dealer van Westfalia campers
Eigen werkplaats, magazijn en showroom
4 jaar garantie + onderhoud op elke nieuwe Westfalia Ford Nugget
Harselaarseweg 36,
3771 MB Barneveld
Terug

Zuinig rijden. Goedkoop of duurkoop?

20 maart 2023 / Kennis & advies

We leven in een tijd van hoge brandstofkosten, al zijn ze de laatste maanden wat gedaald. Toch staat zuinig rijden stevig op de kaart bij veel mensen. Graag geven we u een aantal tips daarvoor. Plus een enkele waarschuwing. Want zuinig rijden kan soms ook negatief uitvallen.

Constante snelheid
Op de nieuwere campers ziet u aan de realtime verbruiksmeter hoe snel het verbruik afneemt als u op een constante snelheid rijdt. Veel gaspedaalbewegingen betekent meer verbruik, dat merkt u vooral in de stad. Rijd op snelwegen waar mogelijk met cruise control. Weet dat boven de 100 km per uur het verbruik kwadratisch toeneemt, door de hogere luchtweerstand.
Rijd uw motor op temperatuur
Veel mensen zien de temperatuur van het koelwater op hun dashboard. Staat die op 90 graden, dan denkt men dat de motor warm is. Maar de motorolie is dan nog niet op temperatuur. Ga ervan uit dat na 20 minuten rijden de motor op temperatuur is. Dan zal de motor ook zuiniger rijden.

Laag toerental
De nieuwere campers hebben een schakelindicator die aangeeft wanneer u kunt schakelen, voor een extra zuinig verbruik. Heeft u een DSG-versnellingsbak, dan is de D-stand het zuinigste. Rijd nooit onder 2.000 toeren is ons advies. Als u lang op zeer lage toeren rijdt, kan het roetfilter gaan dichtslibben, met een motorstoring en uiteindelijk een roetfiltervervanging als gevolg. Daarom is het goed om elke week even minimaal een kwartier op minimaal 2.500 toeren te rijden. Dan komt de motor goed op temperatuur en wordt het roetfilter schoongebrand. Overigens reinigt uw camper soms zelf het roetfilter, door te regenereren. De motor spuit dan zelf extra brandstof in het roetfilter waarna deze zich schoonbrandt, bij circa 600 graden. Schrik dan niet van het aanslaan van de koelventilator en een wat vieze lucht, ook bij stilstand. Dat hoort bij het proces.

Minder remmen
Een zuinige rijstijl kenmerkt zich met veel uitrijden. Het is vooral een anticiperende rijstijl. U kunt dan ook remmen op de motor, waarbij de motor geen brandstof verbruikt.

Bandenspanning
Pak weer eens die oude omafiets uit de schuur, laat wat lucht uit de banden en fiets. Maak ook even een bochtje. Zo, nu voelt u weer wat een zachte band betekent: veel weerstand en een belabberde wegligging! Voor uw camper betekent dat fors meer verbruik, slechte rijeigenschappen en een snellere bandenslijtage. Maak er een gewoonte van om maandelijks uw bandenspanning te checken (zie binnenzijde tankklepje), want geen enkele band is volledig luchtdicht. Is de camper voorzien van een bandenspanning-controlesysteem? Dan krijgt u automatisch een melding.

Zuinige banden?
Winterbanden hebben meer rolweerstand dus verhogen het verbruik. Om deze en andere redenen is het niet aan te raden om er in de zomer mee door te rijden. Heeft uw camper nieuwe banden nodig? Kijk dan ook even naar de rolweerstand van het bandentype. Wij adviseren daarin graag, ook omdat camperbanden ook versterkte wangen hebben.

Airco uit?
Een airco heeft alleen maar voordelen maar veroorzaakt wel een wat hoger brandstofverbruik. Toch adviseren wij om deze altijd aan te laten staan. Het systeem blijft schoner en houdt de lucht droger. Wel kunt u de airco wat ondersteunen, door een hete auto bij vertrek eerst even te laten doorwaaien. De airco uit en de ramen open? Een open raam en zelfs een schuifdak kan het brandstofverbruik met 5% doen toenemen.

Korter is duurder
Een koude motor en rijden in stadsverkeer zorgen voor een hoger verbruik van brandstof. Vermijd dus liefst korte afstanden en pak daarvoor bijvoorbeeld uw e-bike.

Startstop-systeem
Nieuwere campers zijn voorzien van een startstop-systeem. Sommigen schakelen het systeem handmatig uit omdat het ze irriteert. Begrijpelijk maar het bespaart wel brandstof. U hoeft zich geen zorgen te maken over de levensduur van de startmotor, deze is erop berekend.

Lager gewicht, lager verbruik
We gaan weer even terug naar uw omafiets. Neem uw net wat te zware buurman eens mee op de bagagedrager. U merkt: gewicht matters! Uw camper is sowieso wat zwaarder, door alle voorzieningen. Maar neem zo min mogelijk bagage mee op vakantie. Zeker wat minder ervaren camperaars hebben daar nog een handje van. U zult merken hoe weinig u onderweg echt nodig hebt. Rijd ook niet onnodig met volle watertanks. Vijftig kilo extra gewicht kan al 2% extra brandstofverbruik opleveren.

Goedkope diesel
De prijsverschillen in diesel zijn groot. Maar let op: goedkope, merkloze diesel bevat vaak een hoger aandeel bioafval, zoals slachtafval. Vetten waar uw motor niet vrolijk van wordt. Tank daarom liefst bij de betere merken. Ook al maken die soms exorbitante winsten

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!